Skip to main content

A šta se krije u tvom paketiću iznenađenja?



Kao i svake godine, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske nas iznenadi svojom originalnošću i domišljatošću. Ovog hladnog decembra (kada čitamo i više nego inače) ako se uputite u biblioteku, tamo će vas dočekati zapakovana pošiljka. Unutra je – knjiga, a uz knjigu je u pojedinim kovertama i – poklon.

U mojoj koverti je bila knjiga i poklon - pločica sa ćiriličnim pismom, privjesak (a oni najsrećniji mogu izvući i godišnju člansku kartu). Obradovala sam se kao dijete, a vjerujem i svi ostali koji su došli po svoju knjigu iznenađenja. I sama pomisao da ne znate ništa o knjizi koju ste dobili, budi u vama radoznalost i dozu sreće. Knjiga koja je bila u mojoj pošiljci je „Agriđento“ od Kostasa Hadžiandoniuja. Radnja se dešava na Siciliji i knjiga spaja povezane, a opet različite sudbine. Ona je svojevrsna posveta evropskoj tradiciji i intelektu, sa jakom porukom da se uvijek ide naprijed i da prošlost ostavimo gdje joj je mjesto. Pisac je, inače, Grk.

Ova predivna akcija nazvana je „Čitaj bez predrasuda“ i trajaće sve do 16. decembra. Pohvalila sam inicijativu, uslikala se sa mojim paketićem – a u biblioteci mi rekoše da je odaziv zaista velik i da stalno moraju pakovati nove i nove pošiljke. Ovom akcijom su htjeli podstaći čitaoce da izađu van čitalačkih okvira i da im ponude knjige koje vjerovatno sami ne bi izabrali.



Inače, ovo nije prva zanimljiva akcija koju je biblioteka sprovela da iznenadi svoje čitaoce. Prošle godine je tako u novembru mjesecu bila sprovedena simpatična inicijativa “Sedmica zabranjenih knjiga” – manifestacija koja slavi slobodu čitanja. A ono što je zabranjeno, najviše se i traži – tako da su se u ponudi našle mnoge knjige koje su kroz istoriju bile zabranjene iz raznih razloga – političkih, vjerskih ili moralnih. Posjetioci su i imali priliku da se slikaju sa svojim knjigama, kao i da osvoje nagradu. Jeste li znali, na primjer, da su nekada knjige poput "Životinjske farme" i "Majstora i Margarite" bile zabranjene?

Prostorije NUB bih inače opisala kao tople, uvijek pune ljudi, ljubaznosti i života. I svih generacija. Čak su i ukrašene u skladu sa godišnjim dobima. Najskuplja godišnja članarina (od tog datuma, do istog datuma naredne godine) vam je u vrijednosti jedne kafe mjesečno (ako ste zaposleni), a za sve ostale je još i niža.

I kao što bi rekli u biblioteci - usudi se, čitaj, iznenadi se – ja bih još dodala: budite znatiželji kao djeca! Istražujte nove svjetove!





Comments

Popular posts from this blog

Najbolji način da se predvidi budućnost jeste da je izmislimo sami

Živimo u ubrzanom svijetu . I to je fenomenalno.  U moru informacija, oduševljavaju nas oni koji na konkretan, koncizan i "pravo u metu" način objašnjavaju stvari, podučavaju nas korisnim stvarima - i čijem se liku i djelu iskreno divimo. Takva jedna osoba je Lazar Džamić - čovjek od koga možete naučiti mnogo toga o preduzetništvu, prodaji, marketingu... o svemu. Pravi mali blagoslov u moru svega i svačega.  Pa da vidimo, šta sve možemo naučiti od ovog fenomenalnog čovjeka (rečenica iz naslova je takođe njegovih misli djelo :)): Ne postoji dosadan proizvod ili usluga, postoji samo dosadan način da se o tome priča Prva i osnovna stvar je da sve polazi od potrošača - marketing i brendiranje predstavljaju šetnju unazad - prvo i osnovno je da saznate kako ljudi kupuju tu uslugu ili robu koju prodajete Jedna baka sa Banovog brda, prodavajući jaja - došla je do fenomenalne ideje. Umjesto da jaja standardno označi kao "A klasa", "B klasa"... 

Šta je GDPR i zašto se to tiče kompanija i brendova u BiH?

Digitalni svijet, digitalna sloboda, digitalne zabrane... :). O tome šta nas čeka nakom maja mjeseca, pisala sam za Frontal . Zanimalo me je posebno za to na koji način će se GDPR konkretno odnositi na BiH tržište i poslovanje naših kompanija.

„Mystery Blogger Award“ upitnik

Dobila sam danas blog zadatak, od jedne predivne osobe ... Ona je neko ko me svaki dan iznova inspiriše i taman kada pomislim da ću stići i postići sve što i ona, iznenadi me ponovo svojom ličnošću i svojom predanošću svemu što radi. Da je više Vanja na ovome svijetu, ovo bi bilo jedno predivno mjesto za živjeti - odgovorno tvrdim! Po pravilu, prvo trebam reći tri stvari o sebi ... Prva stvar je da uvijek bolje pišem za druge, nego sama za sebe. Kada mi se da tema i određeni rok, inspiracija sama naiđe i uvijek se divim onome što iz toga nastane. Kada je u pitanju pisanje za sebe, pa i za ovaj blog - činim to mnogo rjeđe. Ne znam zašto. Voljela bih da su mi tekstovi jednako lijepi, kao kad pišem za portale. Druga stvar je da sam istovremeno i ekstovertna i introvertna osoba. Volim da pričam, volim da se smijem i veselim (više nego išta), lijepo oblačim, vodim računa o izgledu, a na drugu stranu izbjegavam gomile i sva "čoporativna" druženja i sve što sa ti